Тоскански отбивки

Пускайте си Pink Martini и си наемете fiat 500 кабрио. Защото някой клишета си струва да бъдат изживени, особено в Тоскана, където всяка гледка извиква в теб желание да спреш, извадиш триножник и платно и почнеш да рисуваш. Пътуванията в тази част на Италия са увековечени в редица книга, филми и стотици постове в социалните мрежи, но все пак това пътешествие си остава мечта на мнозина и затова ви предлагам моите спирки. Добра начална точка е Пиза, в която дори наклонената кула не си заслужава загубата на време, но ако държите да видите конструктивно пропадане на сграда – go ahead. Иначе следват алтернативните и не-чак толкова известни отбивки из Тоскана:

Lucca

Очарователно малко градче с прекрасно запазени крепостни стени от 16 и 17-ти век, които днес са паркове за разходи и вело ппредвижване. Градчето с павирани улици е дом и на известната кула Guinigi, върху покривът на която се издига цяла мини-гора. Чудесна спирка за една вечер.

Fattoria di Celle

Една от най-извесните колекции на съвременно изкуство на открито в Италия се крие в парка на Villa di Celle, в района на Pistoria. Колекционерът и предприемач Guiliano Gori превръща колекцията си в музей под небето, до който имате достъп само след предварителна резервация. Двучасовата разходка с гид беше като лична покана да разгледаме градината на човек, влюбен в изкуството.

Florence

Тук скрити места за туристите няма, но все пак надникнете в двореца Strozzi, който има интересни изложби за съвременно изкуство и се разходете до градината на розите – Giardino delle Rose, за величествени гледки отвисоко към града.

Antinori nel Chianti Classico

Винарната, от чиято архитектура, гледки и вино ти се завива свят. Една от най-любимите ми спирки в Тоскана, заради величествената структура на мястото, всякаш скрито в хълмовете в симбиоза, с изумителна архитектура, почти невидима за очите на места. Отделете си време да изпиете чаша от собствените им вина или да обядвате в ресторанта, но отново е добре да резервирате място.

Около San Gimignano

Задължителна спирка, която надали ще пропуснете, но около едно от най-известните места в Тоскана се крият и няколко други, не по-малко вълшебни градчете. Colle di Val d’Elsa е с обновен централен площад от големия архитект Жан Нувел, седящ зад новия Лувър в Абу Даби. До крепостната стена и гледките води безплатен асансьор, издълбан в скалите. Monteriggioni е кукленски красиво селце като декор на филм, но всъщност е и вдъхновение за играта Assassin’s Creed, където се появява негово триизмерно копие. Друго градче от филмите е Volterra, присъстваща в книгите от поредицата „Здрач“, но всъщност сцени от екранизацията „Нова Луна“ са заснети не там, а в Montepulciano, което също заслужава много да бъде включено в обиколката ви.

Bagno Vignoni

Щом вече сте стигнали до Montepulciano вземете си и бански! Наблизо се намира известното с топллите си минерални извори селце Bagno Vignoni, в центъра на което вместо обичайния площад има голямо езеро-басейн. Изворите наблизо всъщност са открити и отворени за топване за всеки желаещ, напълно безплатно и по всяко време на деня. Просто предвидете хавлия и бански и обезателно се изкачете по скалата до върха до малкия водопад, който е топлият душ с най-добра гледка в целия свят.

Пътешественик за завиждане, активист, страстен читател, парти машина, изряден домакин, а в работното си време и директор на фондация GLAS, мениджър проекти към фондация Credo Bonum, създател на мобилната апликация "Здрави", на онлайн списанието HUGE и DJbook.bg

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer