Кариерата на светлината в Прованс

Прованс е клише, това е ясно! Oчаквах обаче, че първото ни пътуване в този район на Франция ще бъде белязано от сирена, франзели и вино, а не от спиращи дъха произведения на изкуството и преживявания. Само две от спирките си струват цялото усилие да прекарате време из малките селца в южната част на страната. Първата спирка е Carrières de Lumières, бивша каменоломна кариера, превърната в пространство за мултимедийни арт изложби. Известни картини се прожектират върху изрязаните в камъка стени, под съпровода на музика. Преживяването е все едно се разхождаш в сън. След като кариерата затваря през 1935 г., през 60-те тя е преоткрита от визионера Жан Кокто, който снима свой филм там, а първото аудио-визуално шоу се случва през 1977 г., вдъхновено от идеите на Йосеф Свобода, един от най-големите сценографи на 20-ти век. През 2013 г. в кариерите на светлината за първи път се появява концепцията, която кани посетителите да се потопят в произведенията на едни от най-големите артисти. Тогава на фокус са Моне, Реноар и Шагал, а през следващите години Климт, Микеланджело, Леонардо да Винчи. Фантастичният свят на Бош, Брьогел, Арчимболдо, настоящата изложба, те оставя с объркани сетива за реалността. Със сигурност сте виждали творби и от тримата автори, като може би най-известна е „Вавилонската кула” на фламандския живописец Бьогел и „фантастичните портрети” на лица, съставени от плодове, зеленчуци и растения на италианеца Джузепе Арчимболдо. „Раздвижването” на тези произведения под музиката на Бетовен и Моцарт те кара да усещаш, че си вътре в картината, изкачвайки и последните стъпала от Вавилонската кула.

Carrières de Lumières се намира близо до селцето Baux de Provence, билети се купуват на място, времето за разглеждане е между 30 минути и един час. Точно до тях се намира и едно от най-запазените исторически места във Франция, средновековно шато върху висока скала, което предлага великолепни гледки към долината.

Пътешественик за завиждане, активист, страстен читател, парти машина, изряден домакин, а в работното си време и директор на фондация GLAS, мениджър проекти към фондация Credo Bonum, създател на мобилната апликация "Здрави", на онлайн списанието HUGE и DJbook.bg

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer