Изкуство сред лозята в Chateau La Coste

Само на час път от Carrières de Lumières, за които ви разказах в предишната публикация, се намира още един шедьовър, но този път не само на изкуството, а и на виното и архитектурата. Chateau La Coste, до Екс-ан-Прованс, е собственост на ирландския милиардер Пади Маккилън, и е отворено за посещения имение и лозя, хотелска част и два ресторанта. Представете си най-добрите холивудски актьори, събрани в един филм. Ето точно такава е колекцията от произведения на едни от най-големите имена в изкуството днес, които може да видите по време на близо два часовата свободна обиколка на шатото. Още с влизането сте уловени от паяка на Луиз Буржоа, като самата тя присъства на инсталирането на творбата си няколко месеца преди да си отиде от този свят през 2010 г. Шатото функционира точно оттогава, със стъпването на паяка във водното огледало. По време на обиколката се запознахме с дама от Ню Йорк, която сподели, че идва всяка година, за да прекарва лятото в Прованс и заради Chateau La Coste. В шатото има и галерия, а лятната изложба там е на друго голямо име – британката Трейси Емин. Преди месец към арт колекцията под небето е добавена и творба на Ай Вейвей, а сред творците там са и архитекти-звезди като Франк Гери със своя музикален павилион. Най-забележителното архитектурно произведение обаче е стъкленият павилион на Ренцо Пиано и по точно достъпът до него, който може да видите в снимките. Изумително изкуство, а добрата новина е, че и виното си заслужава. И може да прекарате тук цял ден. Единствено забранени за пикниците.

Входът за Chateau La Coste е 15 евро, или 20 евро с дегустация на вино. Имате опция и за нощна разходка, както и да отседнете там, при доста космически цени. Бутилка розе в ресторантът за обяд струва 22 евро, а в магазина може да бъде ваша срещу 10 евро. Обяд а ла карт е 32 евро, имате и по-евтина опция в също разположеното в комплекса кафене. През лятото се организират и безплатни кино прожекции на открито.

Пътешественик за завиждане, активист, страстен читател, парти машина, изряден домакин, а в работното си време и директор на фондация GLAS, мениджър проекти към фондация Credo Bonum, създател на мобилната апликация "Здрави", на онлайн списанието HUGE и DJbook.bg

2 comments On Изкуство сред лозята в Chateau La Coste

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer