ТОП 3 на най-красивите ботанически градини в света

Класацията е разбира се лична и базирана на досегашните ми пътешествия. Уверен съм има още десетки красиви ботанически градини и ще се радвам да споделите тези, които са ви впечатлили най-много, в коментарите по-долу.

  1. Кралските ботанически градини, Кенди, Шри Ланка

Градината е известна с колекцията си от орхидеи, привлича над 2 милиона туристи годишно, но някак си успява да остане оазис в хаотичния начин на живот на острова. Трафикът и мръсотията са белязали по-голяма част от Шри Ланка, но когато прекрачите входа на градината, основана чак през 1371 г., ще се почувствате преродени. Освен алеята от палми, бамбуковата гора и редките видове, в градината има и дърво, посадено лично от английския крал Джордж V, както и огромна популация от прилепи.

  1. Маримуртра, Коста Брава, Испания

Само на час път от Барселона, градината е кацнала на ръба на скали, заобиколена от морето. В нея има над 4000 растителни видове, малки езера, и няколко беседки, от които може да прекарате часове в съзерцаване. Основана е през 1920 г. и се отдава под наем за събития. Любопитно е, че има и зеленчукова градина и кафе към нея. Дори в летния сезон е леко населена с туристи.

  1. Тера Ностра, Фурнас, Понта Делгада, Азорски острови

В колко ботанически градини имате възможност да се изкъпете в геотермално езеро с цвят на ръжда и високо съдържание на желязо? Точно такова седи близо до входа на градината, така че задължително ви трябват бански при посещението й. 100-годишно дърво, магнолии, лилии, азалии, хортензии, тази градина е като директно излязла от легенди за елфите и наистина те омагьосва с ювелирно поддържаните растения, мостчета, езерца, реки и беседки. Островът Понта Делгада е на час и половина с полет на ryanair от Лисабон.

Пътешественик за завиждане, активист, страстен читател, парти машина, изряден домакин, а в работното си време и директор на фондация GLAS, мениджър проекти към фондация Credo Bonum, създател на мобилната апликация "Здрави", на онлайн списанието HUGE и DJbook.bg

Коментирай:

E-mail адресът ви няма да бъде публикуван.

Site Footer