Селото на рекуита

“Тук рядко има някой, дори в най-туристическите месеци”, ми казва Моника, на 27 години, която работи в хотела и ресторанта на баща си в закътаното селце Уяастрет, в района на Коста Брава, Испания. А думите й са мантра за душата на всеки запален пътешественик. Селцето е едно от най-добре запазените средновековни места в този район, a изглежда и едно от най-малко познатите. Ние си правехме компания с няколко местни и една двойка туристи, и то в края на юли, докато по плажовете на Барселона трудно може да намериш свободно място за хавлията си.

Селцето има отлично запaзена кукленска крепостна стена, няколко кули и площад с църква, на който са се провеждали панаири в миналото. Всичко това се обикаля за половин час. Но най-голямата му атракция за нас беше… сиренето рекуит (recuit de cap), характерно за тази област. Представете си рикота, но с по-твърда обвивка, и с мека, кремообразна, млечна и леко сладникава сърцевина. Обикновено се яде за десерт с мед, от него се прави и рекуиткейк, и е комбинация от овче и козе мляко.

Уяастрет (Ullastret) е на час и половина с кола от Барселона. По пътя може да спрете в Жирона или да го комбинирате с посещение на замъка на Гала и Дали в Пубол, за който може да прочетете повече в предишна публикация. 

Пътешественик за завиждане, активист, страстен читател, парти машина, изряден домакин, а в работното си време и директор на фондация GLAS, мениджър проекти към фондация Credo Bonum, създател на мобилната апликация "Здрави", на онлайн списанието HUGE и DJbook.bg

Коментирай:

E-mail адресът ви няма да бъде публикуван.

Site Footer