Петра

Петра е от онези места, за които толкова си слушал и виждал, че очакваш да бъде пълно разочарование на живо, при целия този интерес. Истината е различна, а магията на мястото – силно осезаема. Още по-пленително е как древният град-столица на набатеите е бил забравен с векове, преди да бъде преоткрит от швейцарски изследовател и да се превърне в едно от новите чудеса на света.

Всяка сряда и четвъртък в Петра се предлага и нощна обиколка на светлината на свещи, която ще ви разкрие месността по съвсем различен начин. Ако имате късмет и хванете и пълнолуние, пътят от около 40 минути до най-иконичната сграда, Хазната, е като мистичен ритуал.

Практическите детайли около пътуването. Ние направихме нещата по малко заобиколен начин, с кола от Тел Авив и пресичане на границата при Ейлат, но вече има директен полет София – Акаба, пристанищният град в Йордания. Оттам може да си наемете кола, а Петра е на 2 часа път. Отделете си време да спрете и в пустинята Вади Рум по пътя. На място в града около Петра има богат избор от хотели, храната очаквано е страхотно вкусна. Входът за Петра е 50 долара за един ден, достатъчно време, за да видите повечето места, но не и за да стигнете до Манастира, друга иконична сграда, която се намира обаче на около 2 часа път пеша. Може да ускорите, ако си наемете магаре или кон. Вместо това ние предпочетохме да направим обиколка по друга странична пътека, която след по-малко от час ходене те извежда на скала срещу Хазната, от която гледката е умопомрачителна. Ако не се ориентирате на къде да тръгнете, местните деца ще ви предложат да ви заведат срещу 20 долара. В добрия случай може да се справите с една нощувка, нощна обиколка от 20 ч., дневен тур на следващия ден и връщане обратно в Акаба или друга точка. Визите за Йордания се издават при пристигане, цената им е в зависимост от престоя, като започват от 70 долара за два дни.

Пътешественик за завиждане, активист, страстен читател, парти машина, изряден домакин, а в работното си време и директор на фондация GLAS, мениджър проекти към фондация Credo Bonum, създател на мобилната апликация "Здрави", на онлайн списанието HUGE и DJbook.bg

Коментирай:

E-mail адресът ви няма да бъде публикуван.

Site Footer